Zimski san

PROJEKT: ŽIVOTINJE KOJE SPAVAJU ZIMSKI SAN

 CILJ PROJEKTA: Zadovoljiti dječji interes za različitim vrstama životinja koje spavaju zimski san i kako preživljavaju zimu, te omogućiti djeci da steknu određena znanja i predodžbe o zimskom snu te upoznati djecu sa karakteristikama i osobitostima zimskog sna i životinja koje spavaju zimski san.

ZADACI PROJEKTA: Upoznavanje novih pojmova, usvajanje novih naziva kao što su zimski san, hibernacija, usvajanje znanja o različitim vrstama životinja, njihovih životnih navika, čime se hrane poput medvjeda, vjeverice, tekunice. Utjecati na razvoj vizualne percepcije različitim fotografijama, enciklopedijama, pričama, knjigama, stripovima. Razvijati dječju maštu i kreativnost (kaširanje, bojanje, rad sa neoblikovanim materijalom) razvijati finu motoriku šake i prstiju (ljepljenje, rezanje škaricama, gužvanje papira, igra lješnjacima,pinceta hvat). Razvijati spremnost za zajedničku igru i sposobnost djeteta za suradnjom.

TRAJANJE PROJEKTA: Projekt je započeo početkom početkom studenog, a završio 20. prosinca 2013. godine.

PROJEKT SMO ZAPOČELI:

– Razgovorom o životinjama koje spavaju zimski san

– Što je to zimski san

– O tome gdje žive životinje

– Čime se hrane

– Kako prežive zimu

Tokom projekta sakupljali smo prirodne materijale: lišće, kestene, orahe, žireve, grančice te otpadne materijale: kutije,plastične boce, kartone i limenke koji su nam poslužili za izradu raznovrsnih likovnih aktivnosti. Svaku aktivnost popratili smo pričama, pjesmicama, recitacijama i igrokazima: Mali medo, Ježeva kućica, Obitelj Ježičko, Medo koji ne može dočekati zimu, Vjeverica, Gle ide jež, Šuma zimi…

Izjave djece:

Kakvo je vrijeme zimi?
Doris: Snježno.
Iva: Pada snijeg i hladno je.

Što rade životinje u zimi?
Iva: Spavaju zimski san.
Ema: Sakupljaju orahe.

Koje životinje spavaju zimski san?
Adam: Medvjed
Doris: Vjeverica
Hana: Jež
Ema: Puh

A gdje spavaju zimski san? Gdje se sakriju?
Sara: Medo u brlogu!
Karlo: Ili u špilji!
Ana: Jež u šumi, ispod lišća.
Sara: Vjeverica u rupi u drvetu.

Na kraju projekta napravili smo vlastitu šumu u zimi sa životinjama koje spaaju zimski san u kojoj su djeca uživala gledajući i igrajući se izrađenim vlastitim igrama, lutkama i drvećem.